10 maj
19.00
Klassisk musik
Blomstermåla
Folkets Hus
Malin Broman är tillbaka och vårstädar bland hyllornas klenoder och fyndar i glömda skrin! Med god hjälp av medmusikanterna i Musica Vitae dammar hon av Felix Mendelssohns stråkoktett (som hon gjorde viral succé med under pandemin då hon spelade alla instrumenten själv), tillika ett antal verk av Felix jämnåriga syster Fanny och tre andra kvinnliga normbrytare från seklerna, polerar några pärlor i ett franskt barocksmycke, putsar en tavla med ett romantiskt medelhavssceneri och skakar gruset ur en minimalistiskt tättknuten matta.
Malin Broman, född 24 maj 1975, är en svensk violinist, konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester, medlem av Kungsbacka Pianotrio och The Nash Ensemble of London. Malin Broman är en flitigt anlitad violinist, både som solist och som kammarmusiker. Hon undervisar också vid Guildhall School of Music and Drama i London. Hon har tidigare undervisat vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Broman vann 1994 tredjepris i Eurovisionens tävling för unga musiker och samma år vann hon förstapris och publikens pris i Washington International Competition for Strings, Washington DC. År 1996 vann hon andrapris i Carl Nielsen International Violin Competition i Odense, Danmark. Malin Broman är brors barnbarn till Sten Broman.
12-18 juli
Skogskyrkogården,
Kråkerum, Mönsterås
Teater
En av Carolina Johansson omarbetad uppsättning av William Shakespeares berömda pjäs Romeo och Julia och med nyskriven musik av Tina Andersson. Sägnen om Romeo och Julia är troligen världens mest kända berättelse om kärlek. Historien hör hemma i Italien och har berättats av många författare - på samma sätt som historien om Tristan och Isolde har skrivits på nytt av nya författare. Mot slutet av 1500-talet tas Romeo och Julia om hand av den mästerliga författaren William Shakespeare. Hans drama "Romeo and Juliet" spelades troligen för första gången 1596. Dramat var den första Shakespearepjäs som uppfördes i Sverige - premiär i Norrköping 1776. 249 år senare uppförs den för första gången i Mönsterås.
23 september
19.00
Folkets Hus,
Blomstermåla
Klassisk musik
Dan Laurin är född i Jönköping 1960 och en av världens mest omtalade blockflöjtister. Hans utpräglade klangmedvetenhet och scennärvaro har gjort honom berömd över hela världen. Dan har som interpret och skivartist med mer än fyrtio skivor i diskografin vunnit ett stort antal priser och utmärkelser, bland annat två Grammis. Han har en rikhaltig repertoar som sträcker sig från medeltida danser med balkaninspirerad improvisation via högbarockens finlir och finess fram till dagens krävande intellektuella musik mellan frijazz och komponerad konstmusik. Med stor integritet och mod har Dan hävdat sitt instruments klangliga möjligheter och hans nyanserade uttryck och utmanande spelstil har inspirerat dagens kompositörer att skriva musik till honom. För sina tolkningar av nutida musik har Dan bl.a. tilldelats Svenska Tonsättareföreningens Interpretpris. 2001 mottog han medaljen ”Litteris et Artibus” av Carl XVI Gustaf, och 2011 tilldelades han Interpretpriset av Kungliga Musikaliska Akademien. Under de senaste åren har Dan börjat en karriär som dirigent, med bl. a. en framgångsrik barock operabalettvid Vadstena-akademien och med den första kompletta inspelningen av Johan Helmich Romans Golovinmusik för BIS med Höör Barock, som fick en svensk Grammis. Laurin är
blockflöjtsprofessor vid KMH i Stockholm.
Anna Paradiso är född 1976 i Bari (Italien) och bosatt i Stockholm. Sedan 2006 har Anna Paradiso omtalats som ”en av de mest framstående klaverspelarna i världen idag” (Musicweb-International, England). Hon har framfört konserter i hela Europa, USA, Japan, Taiwan, Hong-Kong, Libanon. För det internationella bolaget BIS har Anna spelat in många skivor, på cembalo, klavikord, hammarklaver och modernt piano, både som solist och som continuo-spelare. För dessa inspelningar har hon fått entusiastiska recensioner internationellt. 2020 vann hon en svensk Grammis tillsammans med Dan Laurin (dirigent) och Höör Barock. 2019 var Anna mottagare av Kungl. Musikaliska akademiens stipendium i Bernadott- programmet som delades ut av H. M. Konungen och som ges till ”yngre excellenser”. Anna är också filosofie doktor i latinsk och antik grekisk filologi. Innan hon bestämde att satsa allt på en karriär som musiker undervisade hon och forskade bl. a. på Oxford University. Hon arbetar just nu på ett forskningsprojekt om retorik, poetik och barockmusik i 1700-tals Neapel. Förutom många av de ledandeensemblerna och orkestrarna i Sverige har Anna spelat som solist med Hong Kong Sinfonietta, Philharmonia Moments Musicaux (Taipei, Taiwan), Ensemble 1B1 (Norge), orkester av Radovljica Festival (Slovenien), Birmingham String Orchestra (England), med fl. Under 2020 var Anna ”visiting professor” i cembalo på
musikhögskolan i Trento (Italien). Hon har även undervisat på KMH, Grieg Academy (Norge), konservatorierna i Avellino, Bolzano och Salerno, Birmingham Conservatoire, Hongkong Chinese University såväl som på internationella mästarkurser.
4 oktober
10.00
Kevershäll alt.
Missionskyrkan
Barnföreställning
FÖLJ MED IN I SAGANS OCH MUSIKENS VÄRLD!
Den välkända sagan om de tre Bockarna Bruse får ny dräkt i denna spännande musik– och sagoberättarföreställning med riksspelmannen Anna Rynefors. I en härlig mix av fantasi och verklighet blandas getter och troll, rädslor och mod, glädje och musik. Under berättelsens gång träffar vi flera djur som vi tillsammans sjunger om och som väcks till liv med hjälp av en säckpipa i
gosedjursdräkt!
Sagan Bockarna Bruse tar upp teman som räknetalen 1, 2, 3 och förhållandet liten, mellan, stor – men väckerframförallt läs- och berättarlusten hos barnen!
Medverkande
Anna Rynefors sång, nyckelharpa, harpa, svensk säckpipa
25 oktober
19.00
Oknö Krog
Jazz
Välklingande soul/jazzgrupp.
Medverkande:
Gaby Forsgren Bengtsson Sång
Mats Lundberg Trombon
Mats Bengtsson Saxofon
Mats Lundvall Klaviartur
Håkan Berg Gitarr
Anders Karlström Trummor
Per Thorell Bas
© 2024 Mönsterås Jazz-och Kammarmusikförening